در این مطلب کمی جزئی تر میخوایم مواد آزمونی گرایش تازه وارد حقوق ورزش رو بررسی کنیم و کمی هم انتقاد کنیم به انتخاب این مواد آزمونی.
بر اساس دفترچه منتشر شده توسط سازمان سنجش که قبلا در کانال آپلود کردیم، کسی که حقوق ورزش میخواد قبول بشه باید 5 درس رو مطالعه کنه:
⭐️ متون حقوقی انگلیسی یا فرانسوی با ضریب ۲
⭐️ حقوق مدنی با ضریب ۳
⭐️ حقوق تجارت با ضریب ۲
⭐️ آیین دادرسی مدنی با ضریب ۱ و
⭐️ متون فقه با ضریب ۲
🔍 وقتی یکم ریزتر و با دقت به مواد آزمونی نگاه میکنیم سوالی که برامون پیش میاد اینه که چرا حقوق ورزش که به شدت با مباحث حقوق بینالملل و حقوق سازمانها گره خورده، دروس مهمی مثل حقوق بینالملل و حقوق سازمانها رو توی مواد آزمونی نداره؟ آیا نباید این موارد جزو اصلیترین درسها برای این گرایش باشن؟ جای تعجب داره که داوطلبهای حقوق ورزش و حقوق خصوصی، تقریباً یه سری درسهای مشترک باید بخونن، در حالی که مسیر شغلی و تخصصی این دو گرایش کاملاً متفاوته‼️
⚠️ تصمیمگیری برای درج این مواد آزمونی در گرایش حقوق ورزش، بهنوعی نادیده گرفتن بخشهای بینالمللی این گرایشه. خب، هممون میدونیم که بخش بزرگی از حقوق ورزش مربوط به مسائل و دعاوی بینالمللیه. حالا چرا این موضوع اهمیت داره، بهخصوص برای ما ایرانیها؟ چون ما توی دیوان داوری ورزش (CAS)، هم بهعنوان خواهان و هم خوانده پروندههای زیادی داریم. عملاً میشه گفت که خیلی از مشکلات و دعاوی ورزشیمون از همین مجراها حل و فصل میشه.
💡تربیت حقوقدانهای ورزشی که قراره فردا برن این پروندهها رو دست بگیرن، نیاز داره که این افراد با سازوکار محاکم بینالمللی، بهویژه محاکم ورزشی، آشنا بشن. اما با این مواد آزمونی فعلی، هیچ خبری از حقوق بینالملل یا حتی سازمانهای بینالمللی نیست! در واقع این درسها باید نقش محوری داشته باشن، چون کار اصلی یه حقوقدان ورزشی دقیقاً تو همین زمینههاست؛ شناخت محاکم مثل CAS، فهمیدن نحوه طرح دعوی، آشنایی با پروسه حل اختلافات بینالمللی، و حتی قوانین و مقررات خاص ورزشی که خیلیهاشون ریشه در حقوق بینالملل دارن.
🔶به نظر، نبود این مباحث توی مواد آزمون یعنی ما داریم حقوقدانهایی تربیت میکنیم که با مسائل داخلی سروکار دارن، در حالی که چالشهای اصلی ورزش تو سطح بینالمللیه. این تصمیم عملاً باعث میشه نسل جدیدی که وارد این حوزه میشن، کمتر با بُعد بینالمللی این گرایش آشنا بشن، در حالی که اتفاقاً این همون جاییه که خیلی به کار ما ایرانیها میاد، چه در دفاع از حقوق ورزشکارامون، چه در طرح دعاوی در مجامع بینالمللی.
💬 نکته دیگه اینکه بر اساس دفترچه ای که سنجش منتشر کرده، حقوق ورزش فقط در دانشگاه آزاد اسلامی ارائه میشه که این خودش جای بحث داره و از دیروز سیل انتقادات رو میشه از واکنش ها و نظرات مخاطبان مشاهده کرد. امیدواریم که در آینده نزدیک دانشگاه های دیگری هم بتونن این گرایش رو ارائه بدن!